ریل ترابری و ویژگیها و کاربردهای آن را بشناسید
ریلهای فولادی به دو دستهی اصلی ریل ترابری و ریل جرثقیل تقسیم میشوند که در ادامه میخواهیم به توضیحات مربوط به ریلهای ترابری بپردازیم. پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
بدنه اصلی خط آهن مسئول تحمل، انتقال و توزیع نیرویی است که از چرخهای ناوگان حمل به زیرسازی یا همان بستر ریل ترابری وارد میشود. این بدنه به شکل معمول شامل دو ریل موازی و ممتد است. همچنین تراورسهای عمود بر ریل، لایه بالاست (Ballast) و زیر بالاست، عایق بندی و ادوات اتصال آنها اجزای دیگر این مجموعه را تشکیل میدهند.
روسازی راه آهن چیست؟
مجموعه ریل، پابند، تراورس و بالاست یا اجزاء دیگر که یک کلیت مناسب و امن را برای عبور واگنهای قطار بر روی آن فراهم مینماید، روسازی راه آهن نامیده میشود. ویژگیهای مهم آن عبارت است از:
- ایجاد یک بستر یکنواخت برای عبور ایمن واگنهای قطار
- حفظ کلیت هندسی و ساختار ریل در طول زمان
- کم بودن ضربات وارده و میرایی انرژی
- میزان حداقلی تنش ناشی از عبور قطار
- پایین بودن نسبی هزینه ساخت، تعمیر و نگهداری
اجزای تشکیل دهندهی ریل ترابری
به صورت خلاصه ریل، عنصر اصلی روسازی است که حرکت چرخهای ناوگان ریلی بر روی آن انجام میشود.
ریل از سه جزء کلاهک، جان و پایه تشکیل شدهاست. بیشترین وزن ریل متعلق به بخش کلاهک است. این قسمت که در تماس مستقیم با چرخ ناوگان عبوری میباشد سختترین بخش ریل نیز به شمار میرود. عمده مشکلات، معایب و خرابیهای ریل به صورت کلی متعلق و مرتبط با این بخش از ریل میباشد.
جان، بخشی از ریل است که حد واسط مابین کف ریل و کلاهک را تشکیل میدهد و مسئول انتقال نیروهای وارد شده از کلاهک به پایه و کف ریل است.
پایه، همانطور که از نام آن مشخص است، قسمتی از ریل را تشکیل میدهد که بر روی تراورس با صفحات لاستیکی قرار گرفته و نیروهای افقی و عمودی چرخ را به تکیهگاههای زیرین منتقل مینماید.
انواع ریل
- ریل بارلو
- ریل LR55
- ریل قاشقی
- ریل دو قارچی (Double Headed Rail)
- ریل کله گاوی (Bull Head Rail)
- ریل ویگنول (پایه پهن)
- ریل چوبی و سنگی
مشخصات انواع ریل ترابری
انواع ریلهایی که قابل استفاده در خطوط راهآهن ایران است در زیر آورده شده است. نحوه نامگذاری آنها بر اساس وزن و واحد طول است و از میان آنها ریلهای U33، UIC54 و UIC60 در ایران توسط کارخانه ذوب آهن تولید میگردد.
- ریل U33 با وزن ۴۶.۳ کیلوگرم بر متر
- ریل R50 با وزن ۵۰.۱۸ کیلوگرم بر متر
- ریل UIC54 با وزن ۵۴.۶۸ کیلوگرم بر متر
- ریل UIC60 با وزن ۶۰.۳۴ کیلوگرم بر متر
- ریل UIC71 با وزن ۷۴ کیلوگرم بر متر
عوامل متعددی در انتخاب کردن ریل مناسب تاثیرگذار هستند. از آن جمله میتوان به بار محوری لکوموتیو، بار محوری واگنها، بار ناخالص عبوری سالانه و سرعت ناوگان عبوری اشاره نمود.
طول استاندارد ریلهای فولادی
به طور معمول ۱۲.۵ متر برای ایستگاهها و خطوط درزدار است که این ریلها برای قوسهای مختلف با کاهش طولی معادل ۴۰، ۸۰ و ۱۲۰ میلیمتر نیز سفارش داده میشود. همچنین طول ۱۸ متری برای خطوط اصلی خارج از ایستگاه مورد استفاده قرار میگیرند. علت انتخاب طول ۱۸ متری برای ریل ترابری طول واگنهای حمل کردن ریل است که حدودا طولی ۱۹ متری دارند.
خواص مکانیکی ریلها
مشخص است که خواص مکانیکی هر نوع از ریل با توجه به فولاد و آلیاژی که از آن ساخته شده است متفاوت خواهد بود و در نتیجه قیمت نهایی ریل ترابری تولید شده نیز بر این اساس متغیر خواهد بود.
به صورت کلی انواع ریل از سه نوع فولاد با درجات سختی ۷۰۰، ۹۰۰ و ۱۱۰۰ مگاپاسکال ساخته میشوند که مدول ارتجاعی و وزن مخصوص هر سه نوع فولاد مورد استفاده معادل با ۲۱۰.۰۰۰ مگاپاسکال و ۸۵.۷ تن بر متر مکعب است.
کیفیت و سنجش متغیرهای مکانیکی نیز از آزمایشهایی مانند تعیین مقاومت کششی، سقوط وزنه، اولتراسونیک، سختی سنجی و ضربه تعیین میگردد.
قیمت ریل ترابری
شما میتوانید جهت دریافت مشاوه رایگان، اطلاعات تکمیلی و یا سفارش انواع ریل ترابری با کارشناسان ما در “آهن باما” تماس بگیرید. به دلیل نوسانات قیمت در بازار، برای آگاهی از قیمت به روز ریل ترابری با شماره ۳۳۱۸۳-۰۲۶ تماس حاصل فرمایید.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.